Sawandana

SESEBUTAN KA JALMA, NYOKOT TINA PATOKAN BEDANA UMUR

Jabang bayi = orok anu masih keneh di jero kandungan

Orok = ti mimiti dilahirkeun nepi ka bisa diuk

Budak = mimiti bisa diuk nepi ka mangsa rumaja.

Lelengkah halu = budak keur diajar leumpang

Bilatung dulang = budak keur sesedengna pikayungyuneun

Parawan, cawene,mojang = awewe nincak rumaja (can kawin)

Jajaka, bujangan = lalaki nincak rumaja (can kawin)

Parawan jekekan = keur sesedengna rumaja

Bujang jenglengan = keur sesedengna rumaja

Beger = mangkat birahi,awewe resep ka lalaki, kitu deu sabalikna.

Baleg tampele = beger anu dibarengan ku rasa era

Galak sinongnong = beger pikeun lalaki, ti kajauhan hayang ari deukueut era.

Turun amis cau = awewe nu mimiti kaluar buuk lemes luhureun tarang. Sorana halimpu jeung resep dangdan atawa ngageulis.

Sengserang panon = awewe sesedengna resep ka lalaki.

Ngemboan = lalaki sorana ngagedean, bandanna mimiti sembada jeung bijil kumis.

Bujang tarangna = lalaki geus KAWIIN tapi can NIKAH.

Parawan kolot = umurna geus kolot, tapi can boga salaki

Bujang kolot = umur geus kolot, tapi can boga pamajikan.

Randa = awewe anu geus ditalak ku salakina

Randa bengsrat = awewe anu geus ditalak tapi can kungsi kawin (masih parawan)

Randa maesan = awewe anu ditinggalkeun maot ku salakina.

Duda maesan = sabalikna tina Randa maesan.

Turun karanjang = nikah ka adi beuteung

Gulangkep = nikan ka pamili (ka dulur)

Beger mindo = beger ka dua (umur 30 taunan)

Meunang umur = umurna 40 taun

Tengah tuwuh =umurna 50 taun

Cueut ka hareup = umurna 50 taun ka luhur

Tunggang gunung = umurna 60 taun ka luhur

Sengserang padung = geus kolot pisan

Tawehwoh = geus kolot m, huntuna geus arompong.

Tokroh-tokroh = geus kolot pisan, jalan geus kundang (make) iteuk

Pikun =geus kolot pisan,pikiranana balik deui ka budak

Pancakaki = rundayan turunan.

Dulur pet ku hinis = adi jeung lanceuk saindung sabapa.

Dulur saindung =anu bareng dikandung ku indung.

Dulur sabapa =anu bapana sarua.

Dulur pateterean =salaki jeung pamajikan sarua mawa anak waktu nikah.

Dulur sasusu = anu bareng di susuan

Dulur sabrayna,dulur misan = anak adi atawa anak lanceuk.

Dulur mindo = anakna dulur misan

Kulawarga = indung bapa jeung anak.

Pamili = anu saturunan atawa sakokocoran ti indung bapa

Baraya = Anu masih sarundayan dina pancakaki.

Deungeun-deungeun = batur (teu aya patula-patalina jeung pancakaki)

Baris wali = lalaki turunan ti bapa

Panganten = lalaki-awewe anu di tikahkeun.

Bebene = kabogoh lalaki

Beubeureuh = pisalakieun

Beubeureuh maneuh = salaki

Patih goah = pamajikan

Batur sakasur =salaki jeung pamajikan

***

link catatan di FB

Published in: on 20 Agustus 2010 at 3:10 pm  Tinggalkan sebuah Komentar  

The URI to TrackBack this entry is: https://ncepborneo.wordpress.com/2010/08/20/sesebutan-ka-jalma-nyokot-tina-patokan-bedana-umur/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: